Ze względu na zbliżający się okres świąteczno- noworoczny informujemy, że terminy realizacji zamówień mogą ulec wydłużeniu. Więcej informacji pod numerem tel: 507-712-001 lub poprzez e-maila: biuro@amdk.pl

Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa – które rozwiązanie wybrać?

Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa – które rozwiązanie wybrać?

Urządzając kuchnię, należy wybrać jeden z podstawowych sprzętów – kuchenkę lub płytę do gotowania. Fani tradycyjnych rozwiązań nie wyobrażają sobie kuchni bez żywego ognia, wybiorą więc gaz. Indukcja również ma swoich zwolenników. Obydwa rozwiązania mają wady i zalety. Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa? Sprawdź, co lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni!

Kuchenka gazowa – zalety

Tradycyjne kuchenki gazowe cieszą się popularnością od lat. Stanowią świetną alternatywę dla kuchenek elektrycznych starego typu, które długo się nagrzewały. Po włączeniu palnika gazowego, od razu można przystąpić do gotowania. Ponadto potrawy przygotowywane na ogniu są zdaniem wielu osób smaczniejsze. Nie bez powodu kucharze korzystają z kuchenek gazowych.

Zaletą kuchenek gazowych jest także niższy koszt eksploatacji, ponieważ gaz jest tańszy niż prąd. Różnicę tę zauważą przede wszystkim osoby gotujące dużo i często. Kuchenka gazowa w przeciwieństwie do indukcji nie wymaga również użycia specjalnych garnków. Sprawdzi się w przypadku osób, które mają swoje ulubione naczynia do gotowania i nie chcą zmian. Plusem jest także to, że gotowanie na gazie jest możliwe nawet w czasie przerwy w dostawie prądu.

Wady kuchenki gazowej

Kuchenki gazowe nie są pozbawione wad. Choć nowoczesne modele są bezpieczniejsze niż starsze (np. mają czujniki wykrywające ulatnianie się gazu i odcinają jego dopływ), wciąż stanowią większe zagrożenie niż płyty indukcyjne. Włączony palnik może stać się źródłem pożaru. Ponadto garnek postawiony na palniku gazowym mocno się nagrzewa, dlatego istnieje ryzyko oparzenia. Dzieje się tak, dlatego, że energia cieplna rozchodzi się w różnych kierunkach. Również przez to nie jest w pełni wykorzystywana, co czyni kuchenkę gazową mniej wydajną od płyt indukcyjnych. Na gazie jedzenie podgrzewa się dłużej.

Do wad można zaliczyć także utrzymanie płyty gazowej w porządku. Po pierwsze żywy ogień sprawia, że stopniowo na palnikach pojawiają się osmolenia. Ponadto czyszczenie dysz i rusztów jest bardziej skomplikowane niż przetarcie płyty indukcyjnej, a wokół palników w szczelinach może zbierać się brud. Utrudnieniem przy wyborze płyty gazowej jest również fakt, że w mieszkaniu musi być odpowiednia instalacja. Można również korzystać z butli, jednak zajmuje ona dużo miejsca w szafce, co nie zawsze jest do zaakceptowania. Ponadto płytę gazową musi ją zamontować specjalista. Wymaga się tego ze względów bezpieczeństwa, ale także ze względu na gwarancję producenta.

Indukcja – w jaki sposób działa?

Płyta indukcyjna to urządzenie, które wykorzystuje zjawisko ferromagnetyzmu. Pod gładką powierzchnią ukryte są miedziane zwoje, przez które przepływa prąd o zmiennym natężeniu. Sam w sobie nie wytwarza ciepła i nie nagrzewa płyty. Dopiero po umieszczeniu na jej powierzchni garnka ze specjalnym dnem, wytwarzane są prądy wirowe, a następnie energia cieplna. Wykorzystanie tego zjawiska ma ogromny wpływ na właściwości płyt indukcyjnych, które sprawiają, że urządzenia te mają pod wieloma względami przewagę nad innymi typami płyt i kuchenek.

Jakie są zalety płyty indukcyjnej?

Płyta indukcyjna to urządzenie bardzo wydajne. Energia cieplna powstaje w dnie garnka, dzięki jego zawartość szybko się podgrzewa. Gotowanie na nim oznacza większą oszczędność czasu. Nie trzeba czekać, aż rozgrzeje się palnik. Łatwo także dobrać odpowiednią temperaturę, gdyż przeciętna płyta pozwala na wybór około 10 stopni mocy.

Jest to również urządzenie bezpieczne. Nie tylko brak tam otwartego ognia, który niesie za sobą ryzyko oparzenia, ale także sama płyta się nie nagrzewa. Podniesienie garnka sprawia, że energia cieplna przestaje być wytwarzana, a urządzenie zwykle po chwili samoczynnie się wyłącza. Pozostawienie włączonej płyty nie niesie więc za sobą żadnych konsekwencji. Jest to opcja idealna dla osób, które mają małe dzieci lub zwierzęta domowe. Powierzchnia płyty szybko stygnie, dzięki czemu nie ma ryzyka oparzeń. Również sam garnek z wyjątkiem dna nie jest gorący. Można bez obaw podnieść go z palnika lub trzymać za ucho w czasie gotowania.

Bez wątpienia na plus jest także łatwe sprzątanie płyty indukcyjnej. Gładką powierzchnię wystarczy przetrzeć ściereczką, by utrzymać ją w idealnej czystości. Płyty indukcyjne występują najczęściej w dwóch kolorach – czarnym oraz białym. Mają nowoczesny design, który pasuje do minimalistycznych wnętrz.

Płyta indukcyjna – wady

Mimo że płyty indukcyjne są urządzeniami wydajnymi, bezpiecznymi i łatwymi do utrzymania w czystości, nie są pozbawione wad. Przede wszystkim wymagają użycia garnków z odpowiednim dnem. Większość nowoczesnych modeli ma tę możliwość, lecz spora część pięknych emaliowanych naczyń starszego typu nie nadaje się do indukcji. 

Do wad płyt indukcyjnych można  też zaliczyć cenę. Jest zdecydowanie droższa od kuchenki gazowej, choć jest to jednorazowy wydatek. Płyta indukcyjna jest także droższa w eksploatacji. Wykorzystuje energię elektryczną, której ceny nie należą do najniższych. W razie awarii prądu nie ma też możliwości ugotowania posiłku jak w przypadku płyt gazowych.

Płyta gazowa bez płomienia

Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. płyta gazowa bez płomieni, nazywana inaczej gazem pod szkłem. Jest to nowoczesny typ urządzenia, które z wyglądu i pod względem działania bardziej przypomina płytę ceramiczną niż gazową. Wykorzystuje jednak LPG, dzięki czemu jest tańsze w eksploatacji. Płomień gazowy zabudowany jest płytą ceramiczną, której powierzchnia nagrzewa się i oddaje ciepło do garnków. Jej przewagę stanowi to, że zużywa mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, ponieważ stosuje inteligentny system. Po podgrzaniu płyty do pożądanej temperatury palnik gazowy wyłącza się, oszczędzając tym samym energię.

Podobnie jak indukcja, płyta gazowa bez płomieni jest łatwa do utrzymania w czystości. Ma także minimalistyczny design i nie wymaga specjalnych garnków. Jej wadą jest to, że powierzchnia po zakończeniu gotowania jest jeszcze długo gorąca, więc nie należy jej dotykać ani pozostawiać na niej ścierek. Gaz pod szkłem to bezpieczniejsza i bardziej wydajna alternatywa dla tradycyjnych kuchenek gazowych, a jednocześnie opcja tańsza w eksploatacji niż płyta indukcyjna na prąd.


Komentarze