Spis treści:
- Mole w kuchni - jak się ich pozbyć? Skuteczne sposoby na mole spożywcze
- Jak wyglądają mole spożywcze?
- Skąd biorą się mole w kuchni?
- Jak pozbyć się moli spożywczych?
- Wyrzuć wszystkie sypkie produkty
- Opróżnij i dokładnie umyj szafki
- Pozbądź się owadów
Mole w kuchni - jak się ich pozbyć? Skuteczne sposoby na mole spożywcze
Owady potocznie nazywane molami spożywczymi lub kuchennymi to nie jeden, a kilka gatunków nocnych motyli. Mogą pojawić się w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy panuje w niej porządek czy bałagan. Jeżeli zauważysz w swoim domu dorosłe osobniki, działaj szybko. Mole kuchenne szybko się rozmnażają i łatwo przedostają do żywności. Jak się ich pozbyć i skutecznie im zapobiegać? Sprawdź!
Jak wyglądają mole spożywcze?
Dorosły osobnik przypomina niewielką ćmę. Największą aktywność przejawia wieczorem. Jeżeli zauważysz latające owady, najprawdopodobniej zadomowiły się one już jakiś czas wcześniej. W postaci larwalnej mól kuchenny jest kremowo-białą lub brązowawą gąsienicą. Żeruje w suchych produktach, takich jak ryż, kasza, płatki owsiane czy mąka. Możesz zauważyć nie tylko larwy, ale też jedzenie zbite w grudki. Gąsienice wytwarzają bowiem lepką nić, z której tworzą kokony. Zazwyczaj można je zauważyć zacienionych miejscach, np. w narożnikach szafek. Obecność moli zdradzają też dziurki w opakowaniach z żywnością. Potrafią przegryźć nawet foliowy woreczek.
Skąd biorą się mole w kuchni?
Omacnica spichrzanka i mklik mączny to najczęściej spotykane gatunki moli spożywczych. Są owadami powszechnie występującymi w Polsce. Żerują na suchych, zbożowych produktach. Najczęściej w prywatnych kuchniach pojawiają się przynoszone z jedzeniem ze sklepu. Mogą także przemieszczać się pomiędzy mieszkaniami przez wentylację bądź wlecieć przez okno. Jeżeli owad złoży jajeczka, po ośmiu dniach wylęgną się larwy. Obecność moli stanowi zagrożenie dla zapasów jedzenia w kuchni, ponieważ rozmnażają się szybko i w okresie larwalnym mają ogromne zapotrzebowanie energetyczne.
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Obecność moli kuchennych nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka. Zjedzenie ich w niewielkich ilościach również nie jest niebezpieczne. Mole rozmnażają się jednak bardzo szybko i potrafią dobrać się do całych dostępnych zapasów jedzenia. W opakowaniach znajdują się nie tylko owady, ale też martwe larwy, ich kokony i odchody. Aby pozbyć się szkodników, trzeba działać szybko. Przeczytaj, jakie są skuteczne sposoby na mole spożywcze.
Wyrzuć wszystkie sypkie produkty
Jeżeli w Twoim mieszkaniu pojawiły się dorosłe mole w kuchni, prawdopodobnie zdążyły już złożyć jaja. Może się z nich wykluć kilkaset larw. Nawet jeżeli produkty są fabrycznie zamknięte i gołym okiem nie widać problemu, w mące, kaszy czy płatkach owsianych mogą znajdować się jajeczka. Należy niezwłocznie wyrzucić wszystkie sypkie produkty. Nie zostawiaj ich jednak w koszu na śmieci, skąd owady mogą się wydostać. Od razu wynieś z mieszkania! Jeżeli chcesz zminimalizować wyrzucanie żywności, woreczki z ryżem, kaszą czy orzechy możesz zamrozić. Niska temperatura sprawi, że z jajeczek nic się nie wykluje. Mąkę można z kolei przesiać przez sitko, by upewnić się, że nie ma w niej nici ani larw.
Opróżnij i dokładnie umyj szafki
Wyjmij z szafek wszystko, co się w nich znajduje i umyj je dokładnie w środku. Możesz użyć do tego sklepowych środków czyszczących lub ekologicznych i bezpiecznych dla zdrowia naturalnych produktów. Jednym z najskuteczniejszych specyfików na mole spożywcze jest roztwór octu winnego lub spirytusowego i wody. Wymieszaj je w proporcji 1:1 i przetrzyj wnętrze szafek i szuflad ściereczką zamoczoną w roztworze.
Zwróć szczególną uwagę na wszystkie szczeliny, w nich bowiem mogą znajdować się jajeczka lub kokony. Innym ekologicznym sposobem na wysprzątanie szafek jest zastosowanie parownicy. Wysoka temperatura zabija larwy i usuwa zabrudzenia, co minimalizuje ryzyko, że mole w kuchni pojawią się ponownie.
Pozbądź się owadów
Myjąc szafki, usuniesz larwy lub jajka. Dorosłe osobniki, które potrafią latać, w ciągu dnia potrafią ukryć się w zakamarkach kuchni. Aby się ich pozbyć, warto zastosować pułapkę. Wlej do niewielkiego naczynia ocet jabłkowy i umieść w szafce na noc. Zapach wabi owady, które utopią się w płynie. W sklepach dostępne są gotowe pułapki na mole kuchenne, jednak zawierają one feromony, co zwabia owady spoza mieszkania. Ostatnim krokiem jest dokładne obejrzenie sufitu. Mole lubią ukrywać się w jego narożnikach i tam też często składają jajeczka.
Mole w kuchni - jak im zapobiegać?
Wyrzucanie dużych zapasów jedzenia jest bolesnym doświadczeniem. Lepiej zapobiegać inwazji moli, zanim się pojawią. W związku z tym, że najczęściej dostają się do kuchni z zewnątrz, nie ma gwarancji, że nigdy więcej się to nie zdarzy. Jest jednak kilka zasad, których warto przestrzegać, by zminimalizować ryzyko pojawienia się moli w kuchni.
- Unikaj robienia dużych zapasów sypkich produktów, w których mole szczególnie lubią żerować, tzn. mąki, kasz, ryżu, płatków owsianych, otrębów, orzechów, a nawet makaronów.
- Dokładnie oglądaj każdy zakupiony produkt, zanim włożysz go do szafki. Możesz też prewencyjnie zamrozić kaszę czy ryż.
- Zaopatrz się w komplet szczelnie zamykanych szklanych lub metalowych pojemników na żywność i przesypuj do nich zakupione produkty po wcześniejszym obejrzeniu.
- Regularnie sprzątaj szafki kuchenne wewnątrz, używając wody z octem.
- Wietrz kuchnię.
Co odstrasza mole? Domowe sposoby na uniknięcie moli w kuchni
Mole w kuchni mają idealne warunki do żerowania. Duże ilości zapasów przyciągają je, a zacienione wnętrza szafek są dla nich najlepszym otoczeniem do życia. W swoim domu masz też jednak skuteczną broń odstraszającą te owady. Nie lubią one zapachu liści laurowych, wanilii, goździków, a także cytrusów. Jeżeli chcesz dodatkowo zabezpieczyć się przed molami, rozłóż wewnątrz szafki suszone skórki pomarańczy lub cytryny, a także liście laurowe i goździki.
Możesz również użyć olejków eterycznych. Wlej kilka kropel do wody i przelej ją do spryskiwacza. Skroplenie wnętrza szafek po każdym sprzątaniu pomoże zapobiegać zagnieżdżeniu się moli kuchennych. Kolejną substancją, której zapachu mole nie znoszą, jest tytoń. Jeśli nie przeszkadza Ci jego zapach, możesz umieścić w szafkach bawełniane woreczki z suszem. Walkę z molami trzeba rozpocząć jak najszybciej i wytoczyć najcięższe działa, jednak ich wytępienie jest możliwe. Przede wszystkim warto dobrze się zabezpieczyć przed ich pojawieniem się w kuchni, by uniknąć problemu w postaci zmarnowanych zapasów żywności. Skuteczne sposoby na mole spożywcze to przede wszystkim regularne porządki i naturalne substancje odstraszające.
Komentarze