Spis treści:
Wybór blatu kuchennego nie należy do łatwych. Ten element powinien nie tylko pasować do wnętrza, ale przede wszystkim być przystosowany do warunków tam panujących. Wybierając blat do kuchni, warto zadbać o to, by był odporny na działanie wody, uszkodzenia mechaniczne oraz zabrudzenia. Wybór odpowiedniego materiału wpływa na funkcjonalność i komfort wykonywania codziennych czynności. Przedstawiamy przegląd najpopularniejszych materiałów. Przeczytaj, z czego blat kuchenny powinien być zrobiony, by był piękny i trwały.
Blaty kamienne
Kamień to naturalny materiał, odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, a także zaplamienie czy wysoką temperaturę i działanie substancji chemicznych. Jest kosztowny, ale wart swojej ceny, ponieważ prezentuje się niezwykle elegancko. Ponadto najtrwalsze blaty kuchenne to właśnie te wykonane z kamienia naturalnego. Te cechy sprawiają, że jest on często wybieranym materiałem we wnętrzach glamour czy nowoczesnych. Najpopularniejsze blaty kamienne to:
Blat kuchenny granitowy
Jest to wyjątkowo trwały blat kuchenny. Charakteryzuje się odpornością na zarysowania, odbarwienia, wilgoć czy wysoką temperaturę. Możesz stawiać na nim gorące naczynia, a nawet kroić nożem bezpośrednio na jego powierzchni. Blat granitowy jest ciężki, więc trzeba montować na specjalnych zbrojeniach, co dodatkowo podnosi koszty montażu. Ze względu na twardość, kosztowne jest też wycinanie otworów. Blaty granitowe są dostępne w różnych kolorach, głównie ciemnych i wyglądają bardzo elegancko. Z tego powodu są to najmodniejsze blaty kuchenne i najczęściej stosowane w stylowych, luksusowych wnętrzach.
Blat marmurowy do kuchni
Jest bezkonkurencyjny, jeżeli chodzi o walory estetyczne. Występuje w wielu jasnych odcieniach. Marmurowy blat kuchenny dodaje klasy i elegancji, dlatego jest chętnie wybierany do jasnych wnętrz glamour. Przepięknie się prezentuje także w aranżacjach nowoczesnych. Jest odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Marmur jest jednak kamieniem miękkim i najbardziej narażonym na działanie wody i innych substancji.
Nieprawidłowa pielęgnacja i brak ostrożności mogą się przyczynić do jego uszkodzenia. Ze względu na porowatość jest też wrażliwy na działanie wody. Należy do przecierać do sucha, a wszelkie plamy z jedzenia czy płynów usuwać niezwłocznie. W przeciwnym wypadku łatwo się odbarwi. Do czyszczenia blatu z marmuru nie powinno się także używać mocnych środków chemicznych. Najlepiej czyścić go samą wodą, a w przypadku zabrudzeń z tłuszczu – płynem do naczyń.
Blat kuchenny z kwarcytu
Podobnie jak granit jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy przebarwienia. Można go odpowiednio zaimpregnować, aby zwiększyć jego trwałość. Z wyglądu przypomina marmur. Dzięki szerokiej gamie kolorystycznej jest popularnym surowcem i pasuje do wielu stylów. Zdaniem wielu osób jest to najlepszy blat do kuchni.
Blaty ceramiczne – najmodniejsze blaty kuchenne
Blaty ceramiczne powstają z naturalnych kamieni i składników mineralnych wypalanych w specjalnych piecach. Jest to materiał o bardzo wysokiej wytrzymałości. Wyglądem może przypominać kamień lub tworzywo sztuczne. Dzięki temu, że w procesie produkcji można go dowolnie barwić, występuje w rozmaitych kolorach i wzorach. Blat ceramiczny jest nie do zdarcia. Ma bardzo niską nasiąkliwość, jest więc wodoodporny i nie ma szans, aby na jego powierzchni powstały plamy od jedzenia czy napojów. Nie rysuje się, więc można po nim kroić, a ponadto jest odporny na wysokie temperatury.
Dzięki technologii, w jakiej powstaje, jest bardzo cienki, a także lekki. Tę cechę można wykorzystać w nowoczesnych wnętrzach. Inną opcją jest dobudowanie rantów tak, aby uzyskać grubszy blat. Jego minusem jest bardzo wysoka cena. Tak trwały blat kuchenny wytrzyma jednak długie lata, więc warto zainwestować.
Blat kuchenny z kompozytu akrylowego
Kompozyty powstają ze zmieszania zmielonych kamieni i innych składników mineralnych z akrylem. Wykazują wiele właściwości podobnych do blatów ze spieku, czyli ceramicznych, ale są bardziej miękkie i plastyczne. Dzięki tej cesze można je odlewać na dowolny kształt i uniknąć spojeń. To jedna z największych zalet blatów kompozytowych. Kolejną jest ogromny wybór kolorów i wzorów. Od spieku ceramicznego odróżnia je też zdecydowanie niższa cena, dlatego blaty kuchenne z kompozytu są tak popularne. Mogą imitować naturalny kamień, przy czym są cieplejsze w dotyku.
Blat kuchenny z kompozytu jest odporny na wilgoć oraz zabarwienia od substancji takich jak kawa, wino czy sok. Jest jednak narażony na zarysowania, a ponadto ze względu na plastyczność odkształca się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie należy na nim stawiać gorących naczyń.
Blaty z konglomeratu kwarcowego
Konglomerat kwarcowy jest materiałem nieco podobnym do kompozytu, jednak zamiast akrylu wykorzystuje się żywicę. Ma on też w składzie więcej naturalnych składników, co sprawia, że zachowuje wiele właściwości kamienia. W dotyku jest cieplejszy, występuje w wielu kolorach i wzorach, a także do pewnego stopnia daje się kształtować. Dzięki temu spojenia na blacie z tego materiału są niemal niewidoczne. Konglomerat na bazie żywicy jest też mniej narażony na zarysowania niż blat akrylowy, jednak podobnie jak on nie ma odporności na wysoką temperaturę. W porównaniu do innych jest to jednak trwały blat kuchenny wart polecenia.
Blat drewniany do kuchni
Drewno to obok kamieni, kolejny naturalny materiał stosowany na blat. Dodaje w kuchni ciepła, szczególnie dobrze sprawdza się więc w aranżacjach skandynawskich czy rustykalnych. Drewno samo w sobie jest mało odporne na warunki panujące w kuchni. Bez odpowiedniej impregnacji jest mocno nasiąkliwe. Łatwo jest je również zarysować czy zafarbować pozostawiając na blacie rozlany sok, czy kawę. Drewniany blat wymaga odpowiedniej pielęgnacji i delikatnego obchodzenia się z nim. Jeżeli nie jest lakierowany, należy go regularnie impregnować bejcą lub olejem. Zaletą tego materiału jest jednak to, że uszkodzony blat drewniany da się odnowić. Można zeszlifować wierzchnią warstwę i zabezpieczyć powierzchnię lakierem lub innym impregnatem.
Najpopularniejszy blat laminowany
Jeżeli zastanawiasz się, jak tanio zrobić blat kuchenny, laminat jest najlepszą odpowiedzią. Jest zrobiony z MDF pokrytej warstwą o podwyższonej odporności. Blat laminowany może imitować dowolny materiał – kamień lub drewno. Jest także dostępny w wielu kolorach. Blaty kuchenne laminowane mniej odporne na uszkodzenia niż te z konglomeratu czy naturalnego kamienia. Nie powinno się na nich stawiać gorących garnków czy patelni. Należy też uważać, aby rozlana woda nie przedostała się w łączenia, bo płyta MDF może spuchnąć. Z drugiej strony jest to stosunkowo tani blat kuchenny, który łatwo utrzymać w czystości.
Jak wybrać najlepszy blat do kuchni?
Dokonując wyboru, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim właściwości materiałów. Remonty kuchni są kosztowne, dlatego warto wybierać najtrwalsze blaty kuchenne. Ponadto pomieszczenie, w którym przygotowuje się codziennie posiłki, musi być praktyczne i łatwe do utrzymania w czystości.
Jeżeli wiesz już, jaki blat kuchenny wybrać, rozważ jego wykończenie. Z praktycznego punktu widzenia ważny jest nie tylko materiał, z którego zrobiony jest blat, ale też jego kolor i poziom wypolerowania. Jasny blat z połyskiem to doskonałe rozwiązanie nie tylko do kuchni w stylu glamour, ale także każdej ciemnej lub mniejszej. Doskonale odbija światło i rozjaśnia ją, co sprawia, że wydaje się przestronniejsza. Matowy blat jest bardziej uniwersalny oraz łatwiejszy do utrzymania w czystości, gdyż nie widać na nim zacieków z wody, odbić tłustych palców ani smug.
Niemniej ważne jest jednak dobranie blatu do wystroju. Nie do każdej kuchni pasuje ten sam materiał. Blaty kamienne i ceramiczne sprawdzą się we wnętrzach nowoczesnych i minimalistycznych. Do kuchni rustykalnej, a nawet skandynawskiej dużo bardziej pasuje ciepły materiał, jakim jest drewno. Laminaty są na tyle uniwersalne, że dostępność wzorów pozwala na dopasowanie do każdego wnętrza. Jeżeli lubisz nietypowe kolory, blat kuchenny z kompozytu lub konglomeratu kwarcowego to dobry pomysł.
Komentarze