Spis treści:
- Inox w kuchni - co musisz wiedzieć o AGD ze stali nierdzewnej?
- Inox - co to jest?
- AGD ze stali nierdzewnej - do jakiej kuchni?
- Lodówka, zmywarka i okap inox - zalety
- Jakie są wady powierzchni inox?
- Inox - jak go czyścić?
- Jak usunąć rysy z lodówki lub okapu z inoxu?
- Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu AMDK dotyczące kuchni:
Inox w kuchni - co musisz wiedzieć o AGD ze stali nierdzewnej?
Inox od lat cieszy się popularnością w kuchniach. Lodówki, okapy czy piekarniki ze stali nierdzewnej nie tylko wyglądają stylowo, ale mają szereg korzystnych właściwości! Do jakich wnętrz pasują sprzęty inox? Jakie są ich wady i zalety? Jeżeli zastanawiasz się nad AGD inox do kuchni, sprawdź jak o nie dbać!
Inox - co to jest?
Inox jest popularnym materiałem, z którego produkowane są sprzęty AGD. Nazwa pochodzi z angielskiego inoxydable, czyli “nieutleniający się”. To nazwa handlowa stali nierdzewnej. Ze względu na swoje właściwości jest ona doskonała do produkcji wielu artykułów, w tym sprzętu kuchennego.
Najpopularniejszymi urządzeniami ze stali nierdzewnej są lodówki, ale także okapy, piekarniki, kuchenki i mniejsze sprzęty, m.in. czajniki elektryczne, tostery czy roboty kuchenne. Inox jest odporny na wysokie temperatury i wilgoć. Ponadto charakterystyczny metaliczny kolor jest atrakcyjny - wygląda nowocześnie i pasuje do różnych wnętrz.
AGD ze stali nierdzewnej - do jakiej kuchni?
Sprzęty takie jak lodówka, okap, zmywarka czy piekarnik z inoxu charakteryzują się połyskującymi powierzchniami w odcieniach szarości - od bardziej srebrnych po stalowe. Wyglądają elegancko, dlatego sprawdzają się szczególnie w kuchniach nowoczesnych, ale równie dobrze będą pasować do minimalistycznych czy industrialnych wnętrz. Doskonale łączą się zarówno z ciemnymi kolorami, takimi jak czerń, niebieski czy zielony, jak i z jasnymi - bielą lub ecru.
Powierzchnie inox pasują też do drewna. Blaty i szafki kuchenne w odcieniu naturalnego dębu czy sosny w towarzystwie inoxu tworzą spójną aranżację. Sprzęty AGD ze stali nierdzewnej są uniwersalne i bardzo często wybierane do kuchni bez względu na wystrój. Mimo że inox to tylko jeden kolor - połyskujący szary, to urządzenia pochodzące od różnych producentów mogą się nieznacznie różnić odcieniem. Z tego powodu warto kupować je w zestawach.
Lodówka, zmywarka i okap inox - zalety
Stal nierdzewna jest wykorzystywana do produkcji sprzętu AGD ze względu na swoje właściwości. Inox jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu stanowi idealny materiał do produkcji piekarników, kuchenek elektrycznych i mikrofalowych, a także mniejszych urządzeń jak tostery czy czajniki elektryczne.
Jak wskazuje nazwa, stal nierdzewna odporna jest również na korozję, więc sprzęty inox długo zachowują funkcjonalność i nie niszczeją w wilgotnym środowisku kuchennym.
Inox nie odbarwia się pod wpływem działania czynników zewnętrznych, choć silna chemia może go uszkodzić. Sprzęty ze stali szlachetnej są także trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Ich zaletą jest również to, że łatwo się je czyści, co w kuchni stanowi ogromną zaletę. Przy kontakcie z jedzeniem w każdej chwili coś może się zachlapać i pobrudzić. Powierzchnia inox nie wchłania trudno zmywalnych substancji takich jak sok z buraków czy wino.
Nie można zapomnieć o kwestii wyglądu. Sprzęty inox po prostu doskonale się prezentują. Choć są proste, wyglądają elegancko, a stalowy kolor jest na tyle neutralny i uniwersalny, że pasuje do różnych aranżacji.
Jakie są wady powierzchni inox?
O sprzęty inox trzeba odpowiednio dbać i często je przecierać. Na lśniącej, metalicznej powierzchni bardzo łatwo powstają zacieki czy odbicia palców. Również kurz jest szybko widoczny. Łatwo jest również zarysować powierzchnię inox. Mimo że materiał jest trwały, jego powierzchnia może szybko stracić blask, kiedy jest nieodpowiednio pielęgnowana.
Inox - jak go czyścić?
Powierzchnie inox z jednej strony są łatwe do czyszczenia, ale też nietrudno je zarysować. Do czyszczenia lodówki, okapu czy piekarnika ze stali nierdzewnej nie należy używać twardych i szorstkich zmywaków ani specyfików z drobinkami. Ważna jest także technika sprzątania. Nie należy dociskać i szorować, a jedynie przetrzeć zabrudzenia.
Najlepiej używać do tego celu miękkiej ściereczki z mikrofibry. Jeżeli powierzchnie są tylko lekko zakurzone, wystarczy zwilżyć szmatkę wodą. W przypadku większych zabrudzeń można użyć specjalnych preparatów do czyszczenia inoxu lub zwykłego płynu do naczyń. Przy regularnym sprzątaniu nie powinno być problemu z zabrudzeniami. Jeżeli zastanawiasz się, jak czyścić okap z inoxu, przydatne mogą się okazać domowe sposoby.
Na tłuste zabrudzenia warto wypróbować roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Ocet nie uszkadza powierzchni, a równocześnie dobrze radzi sobie z tłustymi plamami i delikatnie nabłyszcza. Ściereczkę z mikrofibry należy zwilżyć wodą z octem, a następnie przetrzeć okap. Można również przelać roztwór do spryskiwacza i rozpylić na brudnej powierzchni, odczekać 10 min i przetrzeć.
Jak usunąć rysy z lodówki lub okapu z inoxu?
Jeżeli Twoja lodówka lub okap sa już porysowane, ale uszkodzenia nie są głębokie, możesz zmniejszyć ich widoczność. Po wyczyszczeniu powierzchni należy natrzeć ją delikatnie pastą polerską i kolistymi ruchami wetrzeć specyfik za pomocą suchej szmatki bawełnianej lub z mikrofibry. Zamiast pasty możesz użyć na przykład dziecięcej oliwki, która również wypełni zarysowania i odświeży powierzchnię.
Inox w kuchni to naprawdę dobre rozwiązanie. Jest odporny na uszkodzenia, łatwo się czyści i pasuje do wielu aranżacji. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że sprzęty AGD ze stali nierdzewnej będą służyć latami. Ograniczeniem jest jedynie kolor, ponieważ wszystkie urządzenia z inoxu są szare, mogą się tylko nieznacznie różnić odcieniem.
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu AMDK dotyczące kuchni:
Jak urządzić małą kuchnię w mieszkaniu?
Komentarze