Spis treści:
Przypalenia są powszechnym problemem. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić garnek lub żelazko, a piekarnik po kilku użyciach zaczyna pokrywać się brzydkim osadem. Zastanawiasz się, jak usunąć spaleniznę? To proste i zwykle nie wymaga nawet użycia silnej chemii! Przedstawiamy domowe sposoby na przypalenia.
Ocet na przypalenia w piekarniku
Ocet spirytusowy to artykuł, który większość osób ma w swoim domu. Świetnie sprawdza się w roli środka do sprzątania. Radzi sobie z kamieniem, ale również z przypaleniami. Jeżeli Twój piekarnik wymaga porządnego mycia, przelej ocet do butelki ze spryskiwaczem i rozpyl go na ściankach. Dla lepszego efektu możesz obłożyć je ręcznikiem papierowym, aby ocet nie spłynął i nie wyparował. Specyfik rozpuści brud, który łatwiej będzie usunąć. Po upływie kilkudziesięciu minut przetrzyj wnętrze piekarnika gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń i gotowe. W razie potrzeby czynność możesz powtórzyć dwukrotnie. Ponadto ocet neutralizuje zapachy, a po wyschnięciu jest niewyczuwalny.
Soda oczyszczona do czyszczenia przypalonych garnków
Soda oczyszczona to kolejny produkt, który z pewnością masz w kuchni i możesz wykorzystać do czyszczenia. Doskonale radzi sobie z różnego rodzaju przypaleniami. Przygotuj z niej papkę, dodając odrobinę wody. Następnie za pomocą pędzla lub szmatki rozsmaruj pastę po ściankach piekarnika. W zależności od skali zabrudzeń pozostaw mieszankę na 15–30 min. Po tym czasie wystarczy zebrać papkę szmatką i umyć piekarnik delikatnym detergentem bez szorowania.
Soda jest także idealnym środkiem do wyczyszczenia kratek, rusztów czy prowadnic z piekarnika. Wystarczy ułożyć je w dość płytkim naczyniu, zasypać sodą, delikatnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. Dzięki temu przypalenia się rozpuszczą i będzie można bez trudu zetrzeć je gąbką.
Kulka z folii aluminiowej na przypalenia
Domowe sposoby na przypalenia są proste i tanie. Niewiele wystarczy, by usunąć na pozór uporczywe zabrudzenia piekarnika czy uratować przypalone żelazko. W tym celu doskonale sprawdzi się kawałek folii aluminiowej. Należy zgnieść go w dość luźną kulę, a następnie pocierać nią przypaloną powierzchnię. Ta metoda pozwoli delikatnie bez rysowania, ale równocześnie skutecznie usunąć spaleniznę z garnków, piekarnika czy żelazka. Do szorowania można użyć samej folii, ale lepszy efekt da zastosowanie pasty z sody oczyszczonej lub zwykłego mleczka do czyszczenia. Sposób ten idealnie sprawdzi się do wyszorowania wąskich elementów, takich jak ruszt czy metalowe prowadnice z piekarnika.
Czyszczenie przypaleń solą kuchenną
Przypalony garnek można uratować na kilka sposobów. Jednym z tańszych jest sól kuchenna. Wystarczy wsypać sporą jej ilość do garnka i zalać odrobiną wody. Powinna powstać gęsta papka. Garnek należy pozostawić na kilka godzin lub na noc. Dla lepszego efektu można zagotować roztwór soli, który rozpuści spaleniznę.
Zwykłą solą kuchenną wyczyścisz także przypalenia na żelazku i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy rozsypać kryształki na papierze do pieczenia, a następnie nagrzać żelazko i prasować sól tak długo, aż przypalenia znikną.
Kwasek cytrynowy na uporczywe przypalenia
Kwasek cytrynowy to kolejny skuteczny, niedrogi i bezpieczny dla zdrowia środek, który doskonale usuwa przypalenia. Ma delikatniejsze działanie niż ocet czy soda, ale mimo to świetnie poradzi sobie na przykład brązowymi plamami na żelazku. W tym przypadku sprawdzi się ta sama metoda, co w przypadku soli. Kwasek w kryształkach wysyp na papier do pieczenia i przeprasuj.
Roztwór kwasku cytrynowego i soli wykorzystasz za to do oczyszczenia przypalonego garnka lub patelni. Zagotuj go i zaczekaj, aż zabrudzenia zmiękną. Następnie umyj naczynie detergentem jak zawsze.
Czyszczenie piekarnika parą wodną
Nowoczesne piekarniki mają opcję samoczyszczenia, ale jeżeli Twój model jest jej pozbawiony, możesz zastąpić ją parą. Wysoka temperatura w połączeniu z wodą sprawi, że zaschnięte przypalenia rozpuszczą się. Metoda jest bardzo prosta. Do piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne napełnione wodą i ustawić urządzenie na wysoką temperaturę. Po kilkudziesięciu minutach wystarczy przetrzeć wnętrze piekarnika zwilżoną ściereczką, gdyż zabrudzenia łatwo schodzą. Dla wzmocnienia efektu w wodzie można rozpuścić tabletkę do zmywarki.
Domowe sposoby na przypalenia – dlaczego warto z nich korzystać?
Żrące środki chemiczne często wywołują alergie. Mogą także podrażniać drogi oddechowe czy skórę. Nie są wskazane szczególnie dla wrażliwych osób. Na szczęście przypalenia można usunąć domowymi sposobami, które są bezpieczne dla zdrowia i środowiska, a do tego niedrogie. Ocet, soda, kwasek cytrynowy czy sól to bezpieczne substancje, które nie zaszkodzą nawet w kontakcie z żywnością. Nie są jednak tak silne, jak środki przeznaczone do gruntownego sprzątania, dlatego ważna jest regularność. Piekarnik bez opcji samoczyszczenia warto myć co najmniej raz w tygodniu przy intensywnym użytkowaniu.
Komentarze